Romstein-meteoritter og stjernestøv

av Morten Bilet og Jon Larsen

120 s, 17×24 cm i myk perm

290 NOK hos geotop.no

Kunstbokforlaget DBG, 2020

ISBN 978-82-93805-01-4

De mest kortvarige og derfor mest mystiske lysglimtene på himmelen har alltid vært det som har vært kalt stjerneskudd, fallende stjerner, bolider, meteorer og sikkert mange andre navn i mange språk gjennom historien. På himmelen varer de ofte mindre enn ett sekund, men likevel lyser de som stjernene. Men det tok tid før de lærde skjønte at det av og til også faller noe ned på jorden som kommer fra himmelrommet.

7.november 1492, tilfeldigvis mens Colombus og hans mannskap fant veien over Atlanterhavet til det som skulle komme til å bli kalt Amerika, falt en stein fra himmelen i den tyske byen Ennisheim. Den er oppbevart i en kirke, den gang som en påminning om Guds vrede over en landkonflikt i området. Denne steinen veier i dag 127 kilogram og er en allminnelig LL6 kondritt som du kan lese om hva betyr i boka.

Boka beskriver bredt om meteorittene eller romsteinenes opprinnelse og dagens vitenskapelig betydning de har. Du blir presentert for alle de romsteiner som er funnet i Norge. Noen er sett falle og funnet og noen er funnet og identifisert som utenomjordiske steiner. Noen er utstilt i Norge og noen i utlandet. Opphavet til steinene som faller ned er fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, fra asteroiden Ceres, fra månen osv.

3 store nedslagskratre i Norge og nærliggende områder er nevnt og tidfestet. Det kan finnes flere og selv amatører kan bidra selv om det er vanskelig å identifere dem. Overraskene nok finner man sjelden selve meteoritten som falt i disse nedslagskratre, men de omdannede bergartene som ble smeltet, sprengt og sammenkittet av selve nedslaget er det som finnes(impaktitter).

I denne boka er også mikrometeorittene tatt med. Dette er et forskningsfelt som er siste skudd på stammen av romsteinforekomster. Ikke minst har en av forfatterne, Jon Larsen, geolog og musiker, bidratt. Han brukte mange år på å finne pålitelige metoder for å finne disse ørsmå steinene som er resultatet av blant annet de mange stjerneskudd vi ser på himmelen.
Vi kan si at ringen er sluttet. Det som mennesker har observert i tusenvis av år er nå identifisert etter at det er truffet bakken og de er vakre å se på selv om alle funn til denne dag ikke er mer enn et knappenålshode i mengde.

Men vår egen jord og ikke minst våre egne jordiske virksomheter skaper utallige små sferuler (småkuler) og dette måtte Jon Larsen finne metoder for å skille. Han mente standhaftig at de måtte finnes men det tok noen år før han fant noen som også vitenskapen kunne godta. Utstyret han brukte var ikke avansert, men det kan du lese om i hans egne bøker om mikrometeoritter. Prosessen hans fra ide til funn er også etter min mening et skoleeksempel i hvordan naturvitenskapelige metoder skiller seg fra alle de andre metodene vi bruker for å orientere verden rundt oss. For å finne hva som er noe viktig må du fjerne alt som ikke er noe viktig! I foreliggende bok er de sytematisert og katalogisert og du kan få innblikk i denne verden av farger og mønstre i miniformat.

Du vil se med nye øyne på det neste stjerneskuddet du ser på himmelen og tenke på hva er det neste nye i denne spennende del av astronomien! For her er det meste besvart av spørsmål du måtte ha.

Vi anbefaler denne boka for alle som er interessert i nattehimmelens mysterier og vår plass i kosmos!

Tor E Aslesen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s